Аминокиселини: действие, видове, прием

Аминокиселини: действие, видове, прием

Какво са аминокиселини ли? - Двадесет процента от човешкото тяло се състои от протеин. Той играе решаваща роля в почти всички биологични процеси и аминокиселините са градивните елементи в него. Когато протеинът попадне в стомашно чревния тракт, той се резорбира до аминокиселини, които след това селективно се разпределят за различни функции в нашето тяло.

Аминокиселини - действие

Голяма част от нашите клетки, мускулите и тъканите се състои от аминокиселини, което означава, че те извършват много важни телесни функции, като например определяне на клетъчната структура. Те също така играят ключовo действие при транспортирането и съхранението на хранителни вещества. Аминокиселините имат влияние върху функцията на органи, жлези, сухожилия и артерии. Те са също така са важни за лечение на рани и за възстановяване на тъканите, по-специално в мускулите, костите, кожата и косата, както и за премахването на всички видове депозитни отпадъци във връзка с обмяната на веществата.

Чрез тяхното действие да възстановяват, поправят и изграждат мускулната тъкан, те са най-важните хранителни вещества за активно спортуващи и по-специално за целите на фитнеса. 

Значението от приема на аминокиселини, както от фитнес трениращите, така и като цяло за благосъстоянието на човека се увеличава. Много лекари вече са потвърдили, че приема на аминокиселини (под формата на хранителни добавки) има положителен ефект върху физиологията на човека и по-добрия начин на живот.

Какви видове аминокиселини има?

Аминокиселините са органични съединения, които съдържат най-малко една амино група (-NH2) и една карбоксилна група (-СООН). В човешкия геном, 20 аминокиселини са създадени за изграждане на протеини и следователно са наречени протеиногени. Освен това, има приблизително 250 аминокиселини, които не са протеини. Те се използват за образуване на захар например.

20-те протеиногенни аминокиселини се наричат ​​също и стандартни аминокиселини, които могат да бъдат разделени на три групи: незаменими, полу-заменими и заменими.

Незаменими са осем от 20-те аминокиселини. Те са от съществено значение за хората, тъй като тялото не може да ги произвежда само, и те трябва да бъдат доставени чрез храната или с добавки. Те са: изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин. В тази група, едни от най-важните за фитнес и културизъм трениращите са трите верижно разклонени аминокиселини: изолевцин, левцин и валин, известни като BCAA.

Полу-заменими са аргинин и хистидин. Те трябва да се консумират в диетата при определени обстоятелства.

Заменими са останалите десет, които могат да бъдат произведени от нашия организъм. Следните аминокиселини попадат в тази категория: аланин, аспарагин, аспарагинова киселина, цистеин, глутамин, глутаминова киселина, глицин, пролин, серин и тирозин.

Незаменими
аминокиселини
Полу-заменими
аминокиселини
Заменими
аминокиселини
От съществено значение, тъй като тялото не може да ги произвежда само.Те трябва да се консумират в диетата при определени обстоятелства.Заменимите, могат да бъдат произведени от нашия организъм.
лизинаргининаланин
метионинхистидинаспарагин
фенилаланинаспарагинова киселина
треонинцистеин
триптофанглутамин
глутаминова киселина
BCAA - Верижно разклонениглицин
изолевцинпролин
левцинсерин
валинтирозин

Трябва да отбележим, че определението "Незаменими" и "Заменими" не означава, че едната група е по-важна от другата. Това е така, защото разделението на две не значи че тялото има достатъчно аминокиселини на разположение. Нуждата от аминокиселини може да се различава значително при всеки един човек. Количеството на полу-заменими и заменими аминокиселини, произведени от тялото, зависи от много различни фактори, като възраст, умствен и / или физически стрес или изтощение. Те определят различни нива на аминокиселините, необходими за да сте здрави и в добра форма.

Аминокиселини - прием

За съжаление, в реалния свят безброй фактори работят като пречка на телата ни от възможността да получаваме пълна и балансирана доставка на тези важни вещества. Сред тези фактори са замърсяването, причинено от изгарянето на изкопаеми горива, хормоните с които хранят едрия рогат добитък, интензивното използване на торове в селското стопанство, и дори навици като пушене и пиене, всички от които са пречка, нашите тела да получават нужните нутриенти от хранта. По-лошото е, че количеството хранителни вещества се губят чрез обработката и консервантите, преди да си купим каквато и да било храна. Чрез осигуряването на организма достатъчно аминокиселини, компенсираме това което се губи, и по този начин си създаваме по добра жизненост.

С цел да подобрите общият си физически тонус, кожа, нокти и т.н. може да приемате комплексни аминокиселини в допълнение към всяко хранене. 

Активно спортуващите е добре да приемат аминокиселинни комплекси, освен в допълнение към храната си, а също така, преди и след интензивни тренировки. 

Публикувано на 2016-10-25 от SD Team Спортни и хранителни добавки 0 2692

Остави коментарОтговор

Трябва да  сте влезли в профила си за да публикувате коментар.

Търсене в статиите

Статии - Архив

Последни коментари

Няма коментари

Наскоро прегледани

Няма продукти

Меню